czwartek, 8 grudnia 2011

Anyż

Anyż, zwany popularnie anyżkiem pochodzi z Egiptu i Azji Mniejszej. Jest rośliną jednoroczną, jego łodyga dorasta do wysokości 50 cm, występuje w miejscach słonecznych i osłoniętych od wiatru, preferuje gleby zasadowe o dużej zawartości wapnia. W okresie dojrzewania potrzebuje wysokiej temperatury. Owoce anyżu zawierają około 3% olejku anyżowego. Jako roślina lecznicza, a także dodatek do ciast, potraw i napojów był używany już przez Egipcjan około 1500 lat p.n.e.



Stosowany wewnętrznie: Olejek z anyżu jest składnikiem płynów do płukania jamy ustnej, past do zębów oraz perfum.

Stosowany zewnętrznie: Napar z anyżu stosuje się w chorobach górnych dróg oddechowych, wykazuje on działanie wykrztuśne, rozcieńczając śluz zalegający w oskrzelach; wpływa stymulująco na proces laktacji u kobiet karmiących. Olejek anyżowy ułatwia wydalanie gazów, zapobiega wzdęciom, wpływa rozluźniająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz