czwartek, 8 grudnia 2011

Ananas

Ananas jest rośliną wieloletnią, pochodzącą z Brazylii. Obecnie jest uprawiany również na Kubie, Florydzie, w Puerto Rico, Afryce i Azji. Roślina ta potrzebuje niewiele wody, wyglądem przypomina agawę lub jukę. Ze środka krzewu wyrasta pęd z zielonymi liśćmi, poniżej którego znajduje się owoc, zawiązujący się z  kwiatostanu. Wysokość owocu bez korony wynosi 10-20 cm, a jego ciężar sięga pięciu kilogramów. Uprawia się różne odmiany tej rośliny, której owoce mogą się różnić kolorem skórki, od zielonego, poprzez odcienie żółci, po czerwień. O dojrzałości ananasa decyduje jego miękkość, a nie kolor. Jeszcze w XVIII wieku ananas uważany był za owoc królów, po raz pierwszy w Europie udało się wyhodować go w Anglii w 1972 roku.



Stosowany zewnętrznie: Może być pomocny w zwalczaniu infekcji skórnych, działając przeciwbakteryjnie i przeciw-wirusowo.

Stosowany wewnętrznie: Sok z ananasa zawiera składniki zapobiegające przywieraniu bakterii chorobotwórczych do ścian dróg moczowych. Badania kliniczne wykazały, że systematyczne spożywanie około 500 ml soku z ananasa skutecznie zapobiega infekcjom bakteryjnym układu moczowego, a w szczególności pęcherza moczowego. Ananasy są doskonałym źródłem manganu, który jest mikroelementem zapobiegającym i leczącym osteoporozę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz