czwartek, 8 grudnia 2011

Agrest

Agrest jest rośliną powszechnie występującą w naszej strefie klimatycznej. W stanie dzikim można go spotkać w Azji, Europie Środkowej i Ameryce Północnej. Pędy tego wieloletniego krzewu pokryte są kolcami różnej wielkości, w zależności od gatunku. Większość odmian ma pędy sztywne, proste, liście o blaszkach trój lub pięciodzielnych, z ząbkowaniem na brzegu. Agrest jest rośliną łatwą w uprawie i odporną na mróz. Krzew ten owocuje na przełomie czerwca i lipca.



Stosowany wewnętrznie: agrest świeży lub w formie mrożonek jest bogatym źródłem witaminy C, zalecanej w przeziębieniach i grypie. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga w leczeniu stanów astmatycznych, zapaleniu oskrzeli, stanach zapalnych różnego rodzaju, chorobach naczyń krwionośnych. Przetwory sporządzane z owoców agrestu pomogą nam zabezpieczyć się przed działaniem wirusów.

Stosowany zewnętrznie: Wyciągi z owoców agrestu mogą być stosowane w stanach zapalnych skóry, nie należy jednak stosować okładów z owoców agrestu na otarcia i otwarte rany skóry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz